وب سایت رسمی
دکتر غلامرضا احتجاب
دانش آموختۀ رشتۀ رادیوتراپی انکولوژی
 

آدرس مطب: تهران - خیابان فاطمی غربی - بعد از چهار راه کارگر - نبش سیندخت شمالی - پلاک 13 - طبقه 3 - واحد 7
ملاقات: روزهای شنبه، دوشنبه و چهار شنبه از ساعت 16 الی 20 با تعیین وقت قبلی
تلفن: 66569587-21-98+

 

غربالگری سرطان سرویکس

آخرین بروز رسانی در تاریخ : 92/03/03

مقدمه:


 پاپ اسمیر(تست پاپ) تستی است که برای بررسی وجود پیش سرطان و سرطان سرویکس(دهانه رحم) استفاده می شود. آزمایش عفونت با ویروس پاپیلومای انسانی Human papilloma virus(HPV)  تست دیگری برای سرطان سرویکس است که گاهی در زنان زیر 30 سال انجام می شود. تست HPV می تواند تنها یا همراه با پاپ اسمیر باشد.
پاپ اسمیر می تواند پیش سرطان یا سرطان سرویکس را در مراحل زودرس کشف کند، در این مرحله سرطان به خوبی درمان می شود و به این ترتیب مرگ و میرهای ناشی از سرطان سرویکس کاهش می یابد.
این مقاله به بررسی آزمایش هایی که برای بررسی سرطان سرویکس استفاده می شوند و تشریح نتایج پاپ اسمیر می پردازد.

فاکتورهای خطر ساز در ایجاد سرطان سرویکس:

عفونت با HPV مهمترین فاکتور خطر ساز در ایجاد سرطان سرویکس است. بیشتر از 100 نوع HPV وجود دارد، ولی تمام HPV باعث بروز سرطان نمی شوند. دست کم 80% از خانم ها در طول زندگی ، در معرض ویروس HPV قرار می گیرند. بیشتر اوقات سیستم ایمنی بدن ویروس را قبل از آن که آسیبی ایجاد کند از بین می برد.
محققان انواع HPV را در دو دسته کم خطر و پر خطر در ایجاد سرطان سرویکس طبقه بندی کرده اند.
-  گروه کم خطر: نوع 6 و 11 HPV می توانند باعث زگیل های تناسلی شوند و چون به ندرت باعث ایجاد سرطان سرویکس می شوند در گروه کم خطر قرار می گیرند.
-  گروه پر خطر: نوع 18و16 HPV به خاطر احتمال ایجاد سرطان سرویکس در بعضی خانم ها، جزء دسته پرخطر محسوب می شوند.
ویروس HPV از طریق تماس مخاط  با HPV، مثل رابطه جنسی،رابطه دهانی و مقعدی یا هر رابطه ای که با نواحی جنسی تماس داشته باشد( تماس دست با آن قسمت) انتشار می یابد. عفونت با HPV از طریق لمس اشیاء مانند دستشویی فرنگی غیر ممکن است. در سال 2006 در آمریکا واکسنی به بازار آمد که از عفونت با بعضی از انواع HPV جلوگیری می کند.
بیشتر افرادی که دارای HPVهستند، علامتی ندارند، در بیشتر این موارد این مسئله موقت است و طی دو سال حل می شود. ولی اگر این ویروس باقی بماند(در 20-10% موارد) احتمال ایجاد پیش سرطان و سرطان سرویکس است. هر چند معمولاً چندین سال طول می کشد تا آلودگی با ویروس HPV منجر به سرطان سرویکس شود.

تست های غربالگری سرطان سرویکس:

پاپ اسمیر: پاپ اسمیر روشی برای آزمایش سلول های سرویکس است. سرویکس(= گردن رحم) در قسمت تحتانی رحم قرار دارد(یا پایین ترین قسمت رحم).
برای انجام پاپ اسمیر، پزشک  لگن را معاینه می کنند و از برس یا وسیله ای قاشق مانند کوچکی (به نام Spatula اسپاتولا) برای جمع آوری سلول ها استفاده می کند. سلول ها روی شیشه های کوچک میکروسکوپ مالیده می شوند (پاپ اسمیر مرسوم)  یا به یک مایع نگه دارنده اضافه می شوند (تست بر اساس لایه نازکی در مایع).
تست HPV : می توان در کنار پاپ اسمیر، تست HPV را هم انجام داد، یا به صورت آزمایش های جدا از هم انجام شود مانند پاپ اسمیر، تست HPV هنگام معاینه لگن و با استفاده از یک برس کوچک برای جمع کردن نمونه از سرویکس انجام می شود.
اگر 30 سال به بالا هستید، ممکن است پزشک  توصیه کند که علاوه بر پاپ اسمیر، تست HPV هم داشته باشید. اگر تست HPV و پاپ اسمیر منفی باشد، نیازی نیست که تا 3 سال این آزمایش ها تکرار شوند. گاهی به خاطر واضح نبودن نتیجه پاپ اسمیر، تست HPV تجویز می شود.
معمولاً برای خانم ها ی زیر 30 سال تست HPV انجام نمی شود، چراکه خانم های زیادی در این سنین به صورت موقت دارای HPV  هستند که خود به خود بدون درمان از بین می رود.
حتی اگر واکسن HPV زده اید باز هم به تست های غربالگری سرطان سرویکس نیاز دارید.
 
چه کسانی باید پاپ اسمیر انجام دهند؟

خانم های جوان: در آمریکا توصیه می شود که پاپ اسمیر از 21 سالگی شروع شود، بعضی کشورهای دیگر 25 سالگی را سن انجام پاپ اسمیر می دانند. بروز سرطان سرویکس در خانم های جوان بسیار نادر است . در گذشته متخصصان توصیه می کردند که هر خانمی باید هر ساله پاپ اسمیر انجام دهد. ولی امروز فرق کرده است، و توصیه می شود که خانم های 21 تا 29 ساله هر یک تا دو سال، خانم های 30 ساله و بیشتر هر 3-2 سال این آزمایش را انجام دهند، زمان فاصله بین پاپ اسمیر بسیار به تست HPV بستگی دارد. دارا بودن سایر عوامل خطر ساز برای سرطان سرویکس هم می توانند این توصیه ها را تحت تاثیر قرار دهد.
خانم های مسن: خانم های بالای 65 سال که شرایط زیر را دارند می توانند پاپ اسمیر را متوقف کنند:
·  انجام منظم پاپ اسمیر در گذشته
·  داشتن حداقل سه پاپ اسمیر نرمال متناوب و بدون نتیجه غیر عادی در 10 سال گذشته
بعد از هیسترکتومی :
خانم هایی که هیسترکتومی کامل داشته اند(رحم و سرویکسشان برداشته شده است) به پاپ اسمیر احتیاجی ندارند، مگر آنکه:
·  در هیسترکتومی ، سرویکس برداشته نشده باشد (هیسترکتومی ساب توتال –subtotal hysterectomy).
·  هیسترکتومی به خاطر سرطان یا پیش سرطان سرویکس انجام شده باشد.
·  فرد هنگام بارداریِ مادرش در معرض ماده دی اتیل استیل بسترول(diethylstilbestrol / DES) قرار داشته است.

آمادگی برای انجام پاپ اسمیر:

از دو روز قبل از پاپ اسمیر چیزی نباید درون واژن مالیده شود(مثل کرم ها یا اسپرم کش ها). پاپ اسمیر در هر زمانی از سیکل ماهانه می تواند انجام شود.

نتایج پاپ اسمیر:

نتایج پاپ اسمیر چند روز بعد از انجام آن آماده می شود. نتایج پاپ اسمیر به صورت های زیر می تواند گزارش شوند:
منفی: در تست پاپ اسمیر چند ناحیه غیر عادی، پیش سرطانی و سرطانی دیده نشده است و به صورت زیر نوشته می شود: "منفی برای آسیب های درون اپیتلیالی یا بدخیمی (Negative for intraepithelial lesion or malignancy )
نتایج غیر عادی: ممکن است سلول های سرویکس به دلایل مختلفی غیر عادی نظر برسند. مثلاً دچار عفونت یا نواحی پیش سرطانی یا حتی سرطانی در سرویکس است.
تست های پیگیری: اگر پاپ اسمیر غیر عادی باشد، یا نتایج پاپ اسمیر عادی و نتیجه تست HPV غیر عادی باشد(+ باشد) احتمالاً فرد به تست های بیشتری برای پیگیری احتیاج دارد، بهترین تدبیر و روش به فاکتورهای فردی متعددی بستگی دارد.
 

 

آخرین مقالات و مطالب
🔶محققان با بررسی فواید احتمالی زردچوبه، به حقایق جالبی دست یافتند. مصرف تنها یک قاشق چای خوری زردچوبه در غذا می تواند باعث تغییر بزرگی بر روی ژن هایی که با بروز سرطان، آلرژی و حتی افسردگی شود. اما جالب تر از آن این است که مصرف قرص یا...
ادامه مطلب...
در مجمع سالانه انجمن مطالعات سرطان امریکا که در فیلادلفیا برگزار شد، شواهدی ارائه شد که نشان می داداستفاده بیش از اندازه از مکمل های غذایی به خصوص مکمل های بتاکاروتن ، فولیک اسید و ویتامین E می تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد. استفاده بیش از حد از...
ادامه مطلب...

محل تبلیغات
اینجا محل تبلیغات داخلی و یا خارجی شرکت می باشد.
 


دکتر غلامرضا احتجاب دانش آموختۀ رشتۀ رادیوتراپی انکولوژی از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و دارای دانشنامۀ تخصصی در این رشته می باشند.
ایشان از سال 1382 مشغول تحقیق و پژوهش در این رشته بوده و دارای مقالات تخصصی در زمینۀ نوروتوکسیسیته داروهای شیمی درمانی، اثر Her2 status در متاستاز های مغزی سرطان پستان و مقالات دیگر در زمینۀ داروی Herceptin و بیماری لنفوم می باشد. ایشان در حال حاضر در زمینۀ شیمی درمانی و پرتودرمانی سرطان های توپر همچون سرطان های پستان، دستگاه گوارش، پروستات و مثانه و ریه مشغول فعالیت هستند.

نشانی مطب: تهران - خیابان فاطمی غربی - بعد از چهار راه کارگر - نبش سیندخت شمالی - پلاک 13 - طبقه 3 - واحد 7
تلفن تماس: 8-66569587-021


Telegram Channel: @drehtejab

نشانی مرکز رادیوتراپی گاندی: خیابان گاندی جنوبی، روبروی آنتن سیمای پنج، نبش کوچه ترابنده، پلاک 130 ، طبقه 3 زیرزمین. بخش رادیوتراپی
تلفن: 88193795-021 ، 88207807-021
نمایش سایت در زبان های دیگر: العربية