وب سایت رسمی
دکتر غلامرضا احتجاب
دانش آموختۀ رشتۀ رادیوتراپی انکولوژی
 

آدرس مطب: تهران - خیابان فاطمی غربی - بعد از چهار راه کارگر - نبش سیندخت شمالی - پلاک 13 - طبقه 3 - واحد 7
ملاقات: روزهای شنبه، دوشنبه و چهار شنبه از ساعت 16 الی 20 با تعیین وقت قبلی
تلفن: 66569587-21-98+

 

درمان سرطان پروستات در مرحله ی پیشرفته و متاستاتیک

آخرین بروز رسانی در تاریخ : 92/03/17 

مقدمه:

پروستات ارگانی ست که حلقوی و دوکی شکل که  دور تا دور مجرای ادراری در محل اتصالش به مثانه،در برمی گیرد . مجرای ادراری لوله ایست که ادرار را از مثانه به خارج بدن منتقل می کند.
برخی از بیماران  که با سرطان پروستات مراجعه می کنند  در مرحله ی پیشرفته  4 یا متاستاتیک سرطان پروستات قرار دارند. هنگامی  سرطان پروستات پیشرفته و متاستاتیک تلقی می شود که به خارج از غده ی پروستات و نواحی اطراف گسترش یافته باشد. در این صورت از ترکیب چند مدالیته ی درمانی استفاده می کنند. مثل: رادیوتراپی به همراه هورمون درمانی
اگرچه سرطان پروستات متاستاتیک به طور کامل درمان پذیر نیست اما درمان اغلب به کنترل سرطان برای مدت زیادی کمک می کند . درمان همچنین می تواند سبب کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی فرد گردد.
این بخش درباره ی نحوه ی درمان بیماران مبتلا به سرطان پروستات متاستاتیک به بحث می پردازد .

مرحله بندی سرطان پروستات:

مرحله بندی سیستمی ست که اندازه، مهاجم بودن و میزان گسترش سرطان را توصیف می کند. دانستن مرحله ی سرطان می تواند به هدایت درمان و پیش بینی شانس معالجه ی سرطان کمک کند.
در مرحله ی 4 سرطان پروستات که سرطان پروستات متاستاتیک نیز نامیده می شود، تومور به خارج ار پروستات منتشر شده است (ورای وزیکول های سمینال، مناطقی مثل مثانه و رکتوم) و یا در این مرحله ممکن است تومور به غدد لنفاوی و نواحی دوردست دیگر مثل استخوان ها انتشار یافته باشد.
برخی از بیماران که میزن PSA بالایی دارند مشابه بیماران که دچار مرحله ی 4 سرطان پروستات اند درمان می شوند.
 
 درمان مرحله ی 4 سرطان پروستات (متاستاتیک):

معمولا در مرحله ی 4 سرطان پروستات ابتدا هورمون درمانی (ADT) برای بیماران تجویز می شود.
هورمون درمانی (ADT:Androgen Deperivation Therapy):
هورمون های آندروژن (مخصوصا تستوسترون) رشد سرطان پروستات را زیاد می کنند. درمان هایی که سطح هورمون آندروژن را در بدن کاهش دهد می تواند سایز تومور را کوچک کرده و یا سرعت رشد آن را کم کند.
هورمون درمانی می تواند از طریق مصرف دارویی که با هورمون آندروژن مقابله می کند و یا جراحی و برداشتن بیضه ها انجام شود.
مثال هایی از داروهای مورد استفاده در هورمون درمانی عبارتند از:
سرکوب کننده های GnRH: سرکوب کننده های GnRH داروهایی هستند که به طور موقت هورمون های آندروژن که توسط بیضه ها تولید می شوند را متوقف می کنند. این مسئله سبب کاهش تغذیه ی سلول های سرطانی و جمع شدن غده ی پروستات می شود. این داروها به صورت ماهیانه یا هر 3 الی 6 ماه تزریق می شوند و شامل Goserlin (Zoladex) و Leuprolide (Lupron) می باشند.
انسداد آندروژن ترکیبی (CBA): برخی از پزشکان داروی دومی را علاوه بر سرکوب کننده های GnRH توصیه می کنند که آنتی آندروژن نامیده می شوند که از جمله ی آنها می توان به Flutamide (Eulexin) و Bicalutamid (Casodex) اشاره کرد.

عوارض هورمون درمانی:

این عوارض ناشی از پایین آمدن سطح هورمون آندروژن در بدن می باشد و عبارتند از:
§  کاهش میل جنسی و اختلال در نعوظ
§  گر گرفتگی
§  بزرگ شدن پستان ها
§  کاهش عضلات و افزایش چربی بدن
§  تحلیل رفتن وپوک شدن بافت استخوانی که خطر شکستگی آنها را افزایش می دهد.
§  افزایش ریسک دیابت نوع 2
§  افزایش ریسک بیماری های کرونری قلب و افزایش احتمال حمله ی قلبی
بسیاری از این عوارض جدی هستند و ممکن است ترسناک باشند اما همه ی بیماران این عوارض را بروز نمی دهند به علاوه باید ریسک عوارض این درمان و احتمال رشد و گسترش تومور را با همدیگر مقایسه کرد. بسیاری از بیماران این عوارض  رابه ریسک رشد سرطان ترجیح  می دهند. به علاوه راه های زیادی جهت جلوگیری و درمان بسیاری از این عوارض وجوددارد .

چه زمانی هورمون درمانی شروع می شود؟

متخصصین درباره ی زمان شروع هورمون درمانی اختلاف نظر دارند.  بسیاری از پزشکان توصیه می کنند که در ابتدای تشخیص مرحله ی 4 سرطان پروستات هورمون درمانی را شروع کنید به این امید که رشد تومور آهسته شده و میزان بقای بیمار زیاد گردد.
برخی دیگر معتقد اند که هورمون درمانی اولیه شفا بخش نبوده و سبب ایجاد عوارض جانبی مزاحم می گردد. این پزشکان توصیه می کنند که هورمون درمانی را باید تا زمانی که علائم سرطان (مثل درد استخوان) بروز نیافته اند به تاخیر انداخت. درباره ی مزایا و معایب هر دو روش فوق با پزشک خود مشورت کنید.
 
هورمون درمانی ثانویه:

اکثر مردان مبتلا به مرحله ی 4 سرطان پروستات در ابتدا پاسخ خوبی به هورمون درمانی نشان می دهند اما تومور طی دو سال دوباره برمی گردد. در این مرحله سرطان مقاوم به آندروژن می باشد.به این معنی که ADT به تنهایی تاثیر زیادی نخواهد داشت. هنگامی که این اتفاق می افتد هورمون درمانی ثانویه شروع می شود.
حتی هنگامی که سرطان پروستات مقاوم به آندروژن می شود مصرف برخی از داروهای ADT هنوز هم ادامه  می یابند زیرا ممکن است حداقل بخشی از سلول های سرطانی به آن پاسخ دهند.
هورمون درمانی ثانویه می تواند شامل موارد زیر باشد:
§  توقف آنتی آندروژن (Bicalutamid, Nilutamid, Flutamid)
§  امتحان نوع دیگری از آنتی آندروژن. سرطانی که به یک نوع آنتی آندروژن مقاوم باشد ممکن است به نوع دیگری از آن حساس باشد.
§  امتحان داروی دیگری که فعالیت آندروژن را در بدن متوقف می کند. شامل استروژن، استروئیدها و یا داروی ضد قارچ همچون Ketoconazol

شیمی درمانی:

در نهایت اکثر مردان مبتلا به سرطان پیشرفته ی پروستات به انواع داروهای هورمون درمانی مقاوم می شوند که این مرحله سرطان سرطان پروستات مقاوم به هورمون (HRPC) نامیده می شود. قدم بعدی برای درمان بستگی به وضعیت و انتخاب خود بیمار دارد و می تواند شامل شیمی درمانی باشد.
شیمی درمانی، درمانی است که برای کاهش رشد و یا توقف رشد سلول های سرطانی تجویز می شود. معمولا از ترکیب چند داروی شیمی درمانی استفاده می کنند که رژیم شیمی درمانی نامیده می شود.
اکثر این داروها وریدی تزریق می شوند (IV). شیمی درمانی به صورت روزانه انجام نمی شود بلکه به صورت دوره ای می باشد. یک دوره از شیمی درمانی که معمولا 21 تا 28 روز طول می کشد شامل زمان مصرف دارو و سپس زمان استراحت برای بهبودی از عوارض جانبی ناشی از دارو می باشد.

عوارض جانبی شیمی درمانی می تواند شامل موارد زیر باشد:

§  ریزش موقتی مو
§  حالت تهوع و استفراغ
§  کاهش تعداد سلول های خون که احتمال ایجاد عفونت را زیاد می کند.

آبیراترون (Abiraterone) : یا زیتیگا، داروی جدیدی است که تولید و ترشح هورمون ها را توسط تودۀ پروستات و همچنین بیضه ها مهار می کند. دیده شده است که آبیراترون در بیمارانی که بعد از شیمی درمانی هم بیماری پیش رونده داشته اند، باعث طول عمر بیشتر می شود. بهتر است برای پیشگیری از عوارض جدی ، آربیراترون همراه با پردنیزون مصرف شود. عوارض جانبی این دارو می تواند شامل احتباس مایعات و افت سطح پتاسیم باشد. 
ایمونوتراپی (Immunotherapy):
جدیدترین روش درمان سرطان پروستات استفاده از واکسن Sipuleucel-T می باشد. این واکسن از طریق ایزوله کردن سلول های سفید خون بیمار و تحریک کردن آنها در بیرون از بدن بیمار با مواد شیمیایی مختلف برای ایجاد ایمنی در مقابل سرطان کار می کند. این سلول ها 3 بار و به فواصل دو هفته به بیمار تزریق می شوند.
عوارض این واکسن معمولا خفیف بوده و شامل سرد شدن، تب، خستگی، تهوع و سر درد می باشد.

درمان درد استخوانی:

استخوان ها محل شایعی برای انتشار سرطان پروستات می باشند. هورمون درمانی اغلب می تواند مانع انتشار سرطان به استخوان ها گردد.  بیمارانی که با دردهای استخوانی ناشی از انتشار سرطان پروستات مراجعه می کنند می تواننند برای تسکین دردشان رادیوتراپی دریافت کنند. در این موارد رادیوتراپی معمولا طی یک جلسه و یا جلسات کم انجام می شود. برخی از افراد یک الی دو روز بعد از رادیوتراپی ممکن است دردشان تشدید شود اما اکثر افراد تسکین درد و یا کاهش شدت آن را در طی  یک هفته پس از رادیوتراپی احساس می کنند.
 

 

آخرین مقالات و مطالب
🔶محققان با بررسی فواید احتمالی زردچوبه، به حقایق جالبی دست یافتند. مصرف تنها یک قاشق چای خوری زردچوبه در غذا می تواند باعث تغییر بزرگی بر روی ژن هایی که با بروز سرطان، آلرژی و حتی افسردگی شود. اما جالب تر از آن این است که مصرف قرص یا...
ادامه مطلب...
در مجمع سالانه انجمن مطالعات سرطان امریکا که در فیلادلفیا برگزار شد، شواهدی ارائه شد که نشان می داداستفاده بیش از اندازه از مکمل های غذایی به خصوص مکمل های بتاکاروتن ، فولیک اسید و ویتامین E می تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد. استفاده بیش از حد از...
ادامه مطلب...

محل تبلیغات
اینجا محل تبلیغات داخلی و یا خارجی شرکت می باشد.
 


دکتر غلامرضا احتجاب دانش آموختۀ رشتۀ رادیوتراپی انکولوژی از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و دارای دانشنامۀ تخصصی در این رشته می باشند.
ایشان از سال 1382 مشغول تحقیق و پژوهش در این رشته بوده و دارای مقالات تخصصی در زمینۀ نوروتوکسیسیته داروهای شیمی درمانی، اثر Her2 status در متاستاز های مغزی سرطان پستان و مقالات دیگر در زمینۀ داروی Herceptin و بیماری لنفوم می باشد. ایشان در حال حاضر در زمینۀ شیمی درمانی و پرتودرمانی سرطان های توپر همچون سرطان های پستان، دستگاه گوارش، پروستات و مثانه و ریه مشغول فعالیت هستند.

نشانی مطب: تهران - خیابان فاطمی غربی - بعد از چهار راه کارگر - نبش سیندخت شمالی - پلاک 13 - طبقه 3 - واحد 7
تلفن تماس: 8-66569587-021


Telegram Channel: @drehtejab

نشانی مرکز رادیوتراپی گاندی: خیابان گاندی جنوبی، روبروی آنتن سیمای پنج، نبش کوچه ترابنده، پلاک 130 ، طبقه 3 زیرزمین. بخش رادیوتراپی
تلفن: 88193795-021 ، 88207807-021
نمایش سایت در زبان های دیگر: العربية