وب سایت رسمی
دکتر غلامرضا احتجاب
دانش آموختۀ رشتۀ رادیوتراپی انکولوژی
 

آدرس مطب: تهران - خیابان فاطمی غربی - بعد از چهار راه کارگر - نبش سیندخت شمالی - پلاک 13 - طبقه 3 - واحد 7
ملاقات: روزهای شنبه، دوشنبه و چهار شنبه از ساعت 16 الی 20 با تعیین وقت قبلی
تلفن: 66569587-21-98+

 

ویتامین ها و مکمل ها برای بیماران مبتلا به سرطان


در زیر نکاتی در رابطه با استفاده از مکمل ها برای افرادی که مبتلا به سرطان تشخیص داده شده اند آمده است.

اگر شما در میان کسانی هستید که سالانه مبتلا به سرطان تشخیص داده می شوند، شاید بخواهید ویتامین یا مکمل هایی مصرف کنید. ولی در مورد این مکمل ها چه چیزهایی باید بدانید؟
نکته ای که خیلی مهم است آن است که مکمل ها ممکن است در درمان سرطان اختلال ایجاد کنند، پس هرگز قبل از مشورت با پزشک آنها را مصرف نکنید.
نکتۀ مهم دیگر آن است که از پزشک و تیم درمانی خود مکمل هایی که برای وضعیت کنونی شما مناسب است را بپرسید.
هدف از مصرف این مکمل ها دو مورد است:
1.  سیستم ایمنی تقویت شود.
2.  عوارض جانبی شیمی درمانی و رادیوتراپی کاهش یابد.


1.  سیستم ایمنی خود را در این زمان قوی نگاه دارید.

رابطۀ پیچیدۀ بین عملکرد سیستم ایمنی و سرطان معمولاً به خوبی درک نمی شود.
سیستم ایمنی بدن برای شناختن و نابود ساختن سلول های غیر عادی تنظیم شده است. ولی در بعضی مواقع، خصوصاً در مراحل اولیه سرطان ها، گیرنده های سطحی سلول های سرطانی مشابه گیرنده های سلول های سالم است، و باعث می شود تا شناختن و تشخیص آنها برای سیستم ایمنی غیرممکن شود.
هرچند تقویت سیستم ایمنی درمان کافی برای سرطان نیست، اما در مبارزه با سرطان اهمیت بسیاری دارد.  بیماران سرطانی در نتیجۀ بیماری یا درمان که سلول های سفید را از بین می -برند مستعد عفونت هستند.
عفونت مشکل بزرگی برای افراد مبتلا به سرطان است، به همین خیلی مهم است که سیستم ایمنی آنها را به بهترین صورت تقویت کرد تا احتمال عفونت کاهش یابد.
در زیر، به تعدادی از مکمل ها و ویتامین ها وگیهانی که می توانند سیستم ایمنی را تقویت کنند اشاره شده است.

ویتامین D

ویتامین D یکی از مکمل هایی است که بسیار در مورد تأثیر آن بر جلوگیری و درمان سرطان تحقیق شده است. 
ویتامین D نقش مهمی در رشد و تقسیم سلولی دارد و افراد بسیاری از کمبود آن رنج می برند.
مطالعات اپیدمیولوژیکی نشان داده است که معمولاً افراد مبتلا به سرطان میزان کمتری ویتامین D در خون خود دارند.
در مطالعه ای که در سال 2008 در انجمن انکولوژی امریکا انجام شد، محققان دریافتند که کمبود ویتامین D در خانم هایی که مبتلا به سرطان پستان تشخیص داده شده اند بیشتر دیده می شود. هم چنین تحقیق نشان داد که کمبود ویتامین D می تواند احتمال گسترش سرطان پستان و مرگ ناشی از آن را افزایش دهد.
ولی در تحقیق وسیع تری که در انستیتوی ملی سرطان انجام شد، محققان نتوانستد ارتباطی بین میزان ویتامین D خون و مرگ ناشی از سرطان (به استثناء سرطان کولورکتال) پیدا کنند. احتمال مرگ ناشی از سرطان کولورکتال در افرادی که سطح ویتامین D در خونشان بالا بود 72% نسبت به گروهی با میزان ویتامین D کمتر در خون کمتر بود.
هم چنین بعضی از تحقیقات نشان داده اند که ویتامین D می تواند از بدن در برابر ابتلا به سرطان پروستات محافظت کند درحالی که مطالعات دیگری این موضوع را تأئید نکرده اند.
امروزه همچنان تحقیقات بیشتری بر روی رابطۀ ویتامین D و سرطان در حال انجام است.

سیر

تحقیقات بسیاری نشان دادند که کسانی که بیشتر سیر می خورند کمتر احتمال دارد تا به بعضی از سرطان های شایع مبتلا شوند.
آن تحقیقات این سؤال را در ذهن محققان به وجود آورد که آیا سیر، علاوه بر خواص پیشگیری کننده از سرطان ، خاصیت درمانی برای سرطان را هم دارد یا خیر. هرچند هنوز کاملاً نتایج قطعی نیستند ولی شواهدی وجود دارد که نشان می دهند سیر همراه با درمان های پزشکی می توانند در درمان سرطان مؤثر باشند.
سیر می تواند برای بیماران مبتلا به سرطان مفید باشد چون می تواند سیستم ایمنی را تقویت کند (البته این توانایی به نحوۀ تهیه و مصرف سیر بستگی دارد). هم چنین، در مطالعات آزمایشگاهی دیده شده است که بعضی از مواد در سیر می توانند مانع از رشد و تقسیم بعضی از سلول های سرطانی مانند انواعی از سرطان پستان و ریه شوند.
تحقیقات اخیر نشان داده است که مصرف سیر می تواند ریسک سرطان کولورکتال و معده را کاهش دهد ولی مشتقات سیر این تأثیر را ندارند. اما در تحقیقاتی بر روی مردان چینی دیده شده است که مصرف سیر و مشتقات آن می تواند خطر سرطان پروستات را کاهش دهد.


چای سبز

چای سبز حاوی موادی به نام پلی فنول ها است که به نظر می رسد دارای قدرت زیادی در مبارزه با سرطان داشته باشد.
تومورهای سرطانی برای بالا نگاه داشتن سرعت رشد خود به شبکه های عروق خونی نیاز دارند. ترکیبات موجود در چای سبز می توانند سرعت تکثیر این شبکه ها را کم یا متوقف کنند. به نظر می رسد چای سبز رشد عروق خونی جدید در تومورها را مهار می کند و می تواند به خفه کردن تومور در اثر نرسیدن خون به آن کمک کند.
نوشیدن 12-10 فنجان چای سبز در روز می تواند در مبارزه با سرطان به خوبی کمک کند، ولی باید مراقب بود نوشیدن زیاد آن هم می تواند مسمومیت کبدی ایجاد کند. همچنین نوشیدن 12-10 فنجان چای سبز می تواند به درمان سرطان کمک کند نه پیشگیری از آن.
نوشیدن چای سبزمی تواند شانس زندگی گروهی از بیماران سرطانی را زیاد کند. در مطالعه ای که بر روی خانم های مبتلا به سرطان تخمدان انجام شد، دیده شد که خانم هایی که چای سبز می نوشیدند سه سال بیشتر از خانم هایی با همان شرایط که چای سبز نمی نوشیدند زندگی کردند. طول عمر بیماران با نوشیدن مقدار زیادی چای سبز بیشتر افزایش می یابد.
نوشیدن چای سبز همچنین می تواند از بروز بعضی سرطان ها جلوگیری کند. تحقیقات اولیه نشان داده اند که این چای دارای خواص محافظت کننده علیه بعضی از سرطان ها مانند سرطان های مثانه، مری، پانکراس، تخمدان و احتمالاً سرویکس می باشد. هنوز در مورد اثر آن بر سرطان های پستان، معده و ریه اختلاف نظرهای زیادی وجود دارد.

انواع قارچ

هزاران سال است که از عصاره های قارچ ها در طب سنتی آسیایی استفاده می شود. مطالعات اخیر علت تأثیر آنها در افزایش سلامتی را تا حدی روشن کرد.
برای مثال، در مطالعه ای آزمایشگاهی دیده شده است که پلی ساکاریدها (فیتوکمیکال ها) از قارچِ گانودرما لوسیدوم، رشد و تهاجم بعضی از سلول های سرطانی (از جمله انواعی از سرطان پستان) را مهار می کنند.
سایر قارچها مانند رایشی (Reishi)، شیتاکه (Shiitake)، مِیتِیک (Maitake) و کوریولوس (Coriolus) یا دم بوقلمونی(Turkey Tail) هم می توانند خاصیت ضد سرطانی داشته باشند.
دیده شده است که لِنتینان (Lentinan)، ماده ای که در قارچ های شیتاکه یافت شده است، مانع از رشد سلول های سرطان کولون انسانی در موش می شود. به نظر می رسد این خاصیت در نتیجۀ قدرت لنتینان در مهار بعضی از آنزیم های تقویت کنندۀ فعالیت مواد ایجاد کنندۀ سرطان به نام کارسینوژن می شود. همچنین به نظر می رسد بتاگلوکان، ماده ای که در قارچ های میتیک وجود دارد، خاصیت مبارزه با تومور را دارد، هر چند هنوز به دلیل محدود بودن یافته ها نمی توان با قطعیت این موضوع را اثبات کرد.
به خاطر داشته باشید که تحقیقات در مورد تأثیر قارچ ها بر سلول های سرطانی در سطح آزمایشگاهی بوده است. به همین دلیل به مطالعات و تحقیقات بیشتری نیاز است.

آنتی اکسیدان ها

آنتی اکسیدان ها موادی هستند که به وفور در میوه ها و سبزیجات یافت می شوند و تا حدی هم در غلات، دانه ها و گوشت وجود دارند. این فیتوکمیکال ها با بعضی از مولکول های اکسیژن در بدن (رادیکال های آزاد) مبارزه می کنند، رادیکال های آزاد می توانند به DNA آسیب بزنند و باعث تولید و تقسیم سلول های سرطانی شوند.
آنتی اکسیدان های متداول شامل ویتامین های C, A و E ، سلنیوم، بعضی از ترکیبات موجود در چای سبز و ملاتونین (هورمونی که در غدۀ پینه آل مغز ساخته می شود) می باشند.
استفاده از آنتی اکسیدان ها برای درمان و پیشگیری از سرطان، موضوعی بحث برانگیز و گیج کننده است. هر چند زمانی متخصصان عقیده داشتند که دز های زیاد ویتامین های E و A می تواند کمک کننده باشد اما مطالعات کلینیکی سؤال های زیادی را در مورد مفید بودن این کار مطرح کرد. بعضی از مطالعات نشان دادند که دز زیاد بعضی از آنتی اکسیدان ها می تواند باعث عود سرطان در گروهی از افراد شود. به عنوان مثال، سیگاری هایی که بتاکاروتن زیادی مصرف می کنند شانس بیشتری برای ابتلا به سرطان ریه دارند.
بعضی از متخصصان نگران آن هستند که خاصیت حفاظت کنندگی آنتی اکسیدان ها در حین رادیوتراپی و شیمی درمانی در خدمت سلول های سرطانی قرار گیرد. در تحقیقی که در سال 2008 شد، دیده شد که مکمل های یتامین C اثر شیمی درمانی را از 30% به 70% کند می کنند.
هرچند باید تحقیقات بیشتری انجام شود، یافته هایی است که نشان می دهد مکمل های آنتی اکسیدان می توانند کیفیت زندگی بعضی از بیماران مبتلا به سرطان را بهبود بخشد. برای مثال، دیده شد که مصرف آنتی اکسیدان های چای سبز، ملاتونین و مولتی ویتامین هایی که دارای دز بالای ویتامین C و E هستند، درد و خستگی بیماران مبتلا به سرطان پانکراس (لوزالمعده) را کاهش می دهد.
امروزه، شکی وجود ندارد که رژیمی سرشار از خوراکی های حاوی آنتی اکسیدان، مانند میوه ها و سبزیجات، فواید بسیاری دارد.
حتماً با تیم درمانی خود قبل از مصرف هرگونه آنتی اکسیدانی مشورت کنید.


2.  مقابله با اثرات جانبی درمان ها وقتی سرطان دارید.

بعضی از افراد مبتلا به سرطان برای کاهش عوارض جانبی درمان (مانند تهوع ناشی از شیمی درمانی،دردهای عصبی و خستگی) ویتامین و مکمل مصرف می کنند.
به خاطر داشته باشید صدها نوع داروی شیمی درمانی وجود دارد و مکملی که ممکن است مصرف کنید به درمان و شرایط خاص شما بستگی دارد.
برای بهبود وضعیت سلامتی و کاهش خطر قبل از آن که با تیم درمانی خود مشورت کنید، هیچ مکمل و ویتامینی مصرف نکنید.

زنجبیل

تهوع و استفراغ دوتا از شایع ترین عوارض جانبی شیمی درمانی می باشند. این عوارض ممکن است جدی باشند. تهوع و استفراغ می توانند باعث کاهش وزن، کمبود مواد لازم در بدن و خستگی شوند که باعث می شوند بدن سخت تر با سرطان مبارزه کند.
داروهایی ضد تهوع زیادی وجود دارد. ولی بعضی از بیماران سرطانی با مصرف زنجبیل، تنها یا به همراه داروهای ضد تهوع، کمتر احساس تهوع و استفراغ می کنند.
در مطالعات اخیر دیده شد که بیمارانی که در حین شیمی درمانی دو بار در روز نوشیدنی هایی سرشار از پروتئین با زنجبیل میل می کنند کمتر به داروهای مرسوم ضد تهوع نیاز دارند.

آهن

بیماری سرطان می تواند باعث خستگی شود. ولی این کم انرژی بودن می تواند در نتیجۀ درمان ها هم ایجاد شود. در حقیقت، خستگی، عارضه ای است که از هر 10 نفری که تحت درمان (شیمی درمانی، پیوند مغز استخوان یا رادیوتراپی) هستند، 9 نفر به آن دچار می شوند.
این درمان ها می توانند به سلول های مغز استخوان که مسئول ساخت گلبول های قرمز هستند آسیب بزنند و باعث آنمی(کم خونی) ناشی از فقر آهن شوند. در این نوع آنمی، گلبول های قرمز، دارای  هموگلوبین کافی نیستند؛ هموگلوبین مسئول حمل اکسیژن در سراسر بدن است. آهن یک یکی از اجزای اصلی هموگلوبین است، به همین دلیل ممکن است مکمل های آهن خستگی ناشی از فقر آهن را بهبود ببخشند.
پزشکان بر این عقیده هستند که می توان آهن کافی را از غذایی که خورده می شود دریافت کرد، اما اگر فرد کمبود آهن شدیدی داشته باشد شاید مجبور شود از مکمل ها استفاده کند. یک "فن" جالب می تواند مصرف ویتامین C با غذا باشد تا جذب آهن غذا را افزایش دهد.
حتی اگر فکر می کنید آنمی دارید، همیشه قبل از آن که از مکمل های حاوی آهن استفاده کنید، با پزشک خود مشورت کنید. آهن زیاد در بدن می تواند به قلب و کبد آسیب بزند. مصرف هرگونه آهن، حتی مولتی ویتامین هایی دارای آهن هستند باید با تجویز و زیر نظر پزشک باشد.

ال- گلوتامین

نوروپاتی محیطی، یا صدمه به عصب، یک عارضه جانبی شایع از برخی داروها، از جمله پکلیتاکسل  ((paclitaxel است، دارویی شیمی درمانی که به طور گسترده ای تجویز می شود.
از پکلیتاکسل می توان در درمان انواع مختلفی از سرطان مانند سرطان های ریه، تخمدان و پستان استفاده کرد. در مطالعات بسیاری دیده شده است که آمینواسید اِل گلوتامین می تواند در پیشگیری یا درمان نوروپاتی محیطی- درد، بی حسی و سوزن سوزن شدن- که در اثر استفاده از پکلیتاکسل ایجاد شده است، کمک کند.
در تحقیقی دیده شده است که ال-گلوتامینی که به صورت خوراکی مصرف می شود می تواند نورورپاتی محیطی که در اثر مصرف اگزالی پلاتین (Oxaliplatin) ایجاد می شود را بهبود دهد، از اگزالی پلاتین در درمان سرطان های کولورکتال استفاده می شود.

نکات کلیدی در مصرف مکمل ها

·  به شنیده ها و باورها توجه نکنید و اطلاعات خود را دربارۀ مکمل ها از منابع معتبر کسب کنید. مراقب باشید در دام تبلیغات نیافتید.
·  مهم نیست که فکر می کنید چقدر ویتامین ها وسایر مکمل ها بی خطر هستند، قبل از مصرف آنهابا پزشک خود مشورت کنید و با پزشک خود دربارۀ احتمال تداخل آنها در عملکرد سایر درمان ها صحبت کنید.
اگر پزشک به شما توصیه کرد تا از ویتامین ها و مکمل ها استفاده کنید، حتماً مکمل هایی را تهیه کنید که تأیید شده و از نظر کیفی کنترل شده باشند.
به یاد داشته باشید، فواید ویتامین ها و مکمل ها برای سرطان عمدتا بر اساس مطالعات کوتاه مدت در آزمایشگاه تأیید شده است. خوشبختانه مطالعات و تحقیقات بیشتری در حال انجام است.
امید است که تحقیقات جدید، ما را به استفاده از مکمل های مناسب تری هدایت کند.

 

آخرین مقالات و مطالب
🔶محققان با بررسی فواید احتمالی زردچوبه، به حقایق جالبی دست یافتند. مصرف تنها یک قاشق چای خوری زردچوبه در غذا می تواند باعث تغییر بزرگی بر روی ژن هایی که با بروز سرطان، آلرژی و حتی افسردگی شود. اما جالب تر از آن این است که مصرف قرص یا...
ادامه مطلب...
در مجمع سالانه انجمن مطالعات سرطان امریکا که در فیلادلفیا برگزار شد، شواهدی ارائه شد که نشان می داداستفاده بیش از اندازه از مکمل های غذایی به خصوص مکمل های بتاکاروتن ، فولیک اسید و ویتامین E می تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد. استفاده بیش از حد از...
ادامه مطلب...

محل تبلیغات
اینجا محل تبلیغات داخلی و یا خارجی شرکت می باشد.
 


دکتر غلامرضا احتجاب دانش آموختۀ رشتۀ رادیوتراپی انکولوژی از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و دارای دانشنامۀ تخصصی در این رشته می باشند.
ایشان از سال 1382 مشغول تحقیق و پژوهش در این رشته بوده و دارای مقالات تخصصی در زمینۀ نوروتوکسیسیته داروهای شیمی درمانی، اثر Her2 status در متاستاز های مغزی سرطان پستان و مقالات دیگر در زمینۀ داروی Herceptin و بیماری لنفوم می باشد. ایشان در حال حاضر در زمینۀ شیمی درمانی و پرتودرمانی سرطان های توپر همچون سرطان های پستان، دستگاه گوارش، پروستات و مثانه و ریه مشغول فعالیت هستند.

نشانی مطب: تهران - خیابان فاطمی غربی - بعد از چهار راه کارگر - نبش سیندخت شمالی - پلاک 13 - طبقه 3 - واحد 7
تلفن تماس: 8-66569587-021


Telegram Channel: @drehtejab

نشانی مرکز رادیوتراپی گاندی: خیابان گاندی جنوبی، روبروی آنتن سیمای پنج، نبش کوچه ترابنده، پلاک 130 ، طبقه 3 زیرزمین. بخش رادیوتراپی
تلفن: 88193795-021 ، 88207807-021
نمایش سایت در زبان های دیگر: العربية