وب سایت رسمی
دکتر غلامرضا احتجاب
دانش آموختۀ رشتۀ رادیوتراپی انکولوژی
 

آدرس مطب: تهران - خیابان فاطمی غربی - بعد از چهار راه کارگر - نبش سیندخت شمالی - پلاک 13 - طبقه 3 - واحد 7
ملاقات: روزهای شنبه، دوشنبه و چهار شنبه از ساعت 16 الی 20 با تعیین وقت قبلی
تلفن: 66569587-21-98+

 

15 راهکار در مورد تغذیه در حین شیمی درمانی


اگر تحت شیمی درمانی قرار گرفته اید باید تا جایی که ممکن است درحین درمان سالم و راحت باشید. چیزی که در هنگام درمان میل می کنید می تواند تأثیر بسیار زیادی در رسیدن به این هدف بگذارد.
باید در نظر داشت که علاوه بر سرطان، شیمی درمانی و پرتودرمانی در سیستم غذایی فرد تغییراتی ایجاد می کنند.
در زیر راهکارهایی برای هر عارضه ارائه شده است، که با توجه به شرایط و عوارضی که به آن دچار هستید می توانید از آنها کمک بگیرید.

مقابله با عوارض جانبی شیمی درمانی

• 
 غذا ها را خوشمزه کنید. شیمی درمانی می تواند روی جوانه های چشایی تأثیر بگذارد و باعث شود  برخی از غذاها و نوشیدنی ها طعم آهن یا ناخوشایندی بدهند. آب و گوشت دو تا از رایج ترین مواردی هستند که هنگام شیمی درمانی به نظر طعم ناخوشایندی دارند. اگر برای نوشیدن آب ساده مشکل دارید، آب معدنی طعم دار و یا اضافه کردن لیمو به آب را امتحان کنید.  اگر مزۀ گوشت بد به نظر می رسد، سعی کنید منابع پروتئینی دیگری مانند تخم مرغ، لبنیات کم چرب، لوبیا، و ماهی را امتحان کنید.

· 
با یبوست مبارزه کنید. در حالی که گروهی از افراد در حین شیمی درمانی دچار اسهال می شوند، گروهی دیگر مبتلا به یبوست می شوند. هیدراته نگه داشتن (حفظ آب) بدن در جلوگیری از یبوست نقش مهمی دارد. گنجاندن فیبر در رژیم غذایی هم می تواند کمک کننده باشد. اگر هم به مقدار زیاد فیبر در غذای خود عادت ندارید ، کم کم آن را به رژیم غذایی اضافه کنید و به مرور مقدار آن را افزایش دهید. ورزش و فعالیت – حتی یک پیاده روی 20 دقیقه ای- می تواند محرک خوبی برای روده باشد.

· 
افزایش وزن خود را کنترل کنید. بعضی از بیماران مبتلا به سرطان در حین درمان چاق می شوند، بنابراین بهتر است غذاهای کم چرب و سبزیجات زیادی میل شود.

· 
اشتهای خود را افزایش دهید. گروهی از افراد در حین شیمی درمانی دچار کم اشتهایی و بی میلی می شوند. از آنجا که کربوهیدرات ها به خوبی هضم می شوند می توان توصیه کرد تا تنقلاتی مانند غلات داغ، نان و کره (یا کرۀ بادام زمینی) مصرف شود. غذاهای دیگری مانند ماست و سوپ ها هم می توانند کمک کننده باشند.

· 
اسهال خود را بهبود ببخشید. اگر دچار اسهال هستید، از مصرف غذاهای چرب یا سرخ کرده، نوشیدنی های شیرین، آبمیوه ها، نوشیدنی های الکلی، سالاد های سبز، محصولات خام  پرهیز کنید. غذاهایی مانند بلغور، بیشتر میوه ها بدون پوست، سیب زمینی شیرین و کدو را می توان میل کرد.

· 
غذاهایی که می خورید و عوارضی که دچار هستید را یادداشت کنید. هر غذا یا نوشیدنی که میل می کنید و هر عارضه ای که روزانه دچار می شوید را ثبت کنید. این کار به شما و پزشکتان کمک می کند تا متوجه شوید کدام یک از مواد غذایی که مصرف می کنید می تواند باعث تهوع، یبوست یا اسهال شود. به این صورت می توان از بیشتر شدن و تشدید مشکلات جلوگیری کرد.

راحتی در حین شیمی درمانی

·  زخم های دهانی تسکین دهید. بعضی از داروهای شیمی درمانی می تواند باعث زخم های دهانی یا موکوزیت دهانی شوند. برای مداوای آن از مصرف غذاهای پر ادویه، داغ و الکل اجتناب کنید. با نوشیدن مقدار زیادی مایعات در طول روز دهان خود را مرطوب نگه دارید. شستشوی دهان با آب و نمک بعد از هر وعدۀ غذایی هم می تواند کمک کننده باشد.

· 
آب بدن خود را حفظ کنید. اسهال و استفراغ و مصرف کم مایعات می تواند باعث دهیدراته (از دست دادن آب) بدن شود.. علائم دهیدراته شدن بدن عبارتند از دهانی خشک یا چسبناک، چشمانی گود رفته، مقدار کم ادرار (ادرار به رنگ زرد تیره است)، و کاهش اشک. نوشیدن مقدار زیادی آب می تواند مانع از دهیدراته شدن بدن شود.

· 
حالت تهوع خود را کنترل کنید. میل کردن غذاهای سرد به جای غذاهای گرم، جویدن مشتقات زنجبیلی یا نوشیدن چای نعناعی یا زنجبیل می تواند حالت تهوع را کم کند. بهتر است از خوردن غذاهای چرب یا سرخ کرده و غذاهایی با عطر زیاد پرهیز شود.

· 
غذاهایی با حجم کم میل کنید. خوردن حجم کم غذاها می تواند به بدن کمک کند تا راحت تر غذا را تحمل کند.

· 
با یک متخصص تغذیه صحبت کنید. مشاوره با یک متخصص تغذیه می تواند کمک کننده باشد. یک متخصص می تواند به شما در مورد غذاهایی که برایتان در حین درمان مناسب تر است راهنمایی های خوبی کند.

در حین شیمی درمانی سالم بمانید

·  از نوشیدن الکل پرهیز کنید. در حین شیمی درمانی با کبد خود مهربان باشید چون کبد در متابولیز سموم جریان خون بسیار دخیل است. الکل با وارد کردن استرس شدید به کبد باعث سخت شدن پردازش داروهای شیمی درمانی می شود. الکل می تواند تهوع و مشکلات گوارشی شما را بیشتر کند یا در تأثیر داروهای شیمی درمانی اختلال ایجاد کند.

· 
در مورد مصرف مکمل ها مراقب باشید. متخصصان توصیه می کنند که بهتر است هنگام شیمی درمانی مکمل های غذایی مصرف نشود. این مکمل ها شامل ویتامین ها، مواد معدنی و داروهای گیاهی می باشد. این داروها ممکن است با اثرگذاری شیمی درمانی تداخل داشته باشند. با پزشک خود در مورد مصرف هرگونه مکمل در هنگام شیمی درمانی مشورت کنید.

· 
میزان چای سبز خود را محدود کنید. بعضی از پزشکان می گویند که بهتر است بیمارانی که در حال شیمی درمانی هستند کمتر چای سبز بنوشند. چای های سبز و سفید با فیتوکمیکال هایی در بسته بندی همراه می شوند و ممکن است با اثر مورد نظر شیمی درمانی اختلال ایجاد کنند.

· 
از پزشک خود در مورد مصرف غذاهای دارای سویا بپرسید. از پزشک خود بپرسید که آیا براساس نوع سرطان یا داروی شیمی درمانی که مصرف می کنید می توانید غذاهای دارای سویا میل کنید یا خیر.
 

آخرین مقالات و مطالب
🔶محققان با بررسی فواید احتمالی زردچوبه، به حقایق جالبی دست یافتند. مصرف تنها یک قاشق چای خوری زردچوبه در غذا می تواند باعث تغییر بزرگی بر روی ژن هایی که با بروز سرطان، آلرژی و حتی افسردگی شود. اما جالب تر از آن این است که مصرف قرص یا...
ادامه مطلب...
در مجمع سالانه انجمن مطالعات سرطان امریکا که در فیلادلفیا برگزار شد، شواهدی ارائه شد که نشان می داداستفاده بیش از اندازه از مکمل های غذایی به خصوص مکمل های بتاکاروتن ، فولیک اسید و ویتامین E می تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد. استفاده بیش از حد از...
ادامه مطلب...

محل تبلیغات
اینجا محل تبلیغات داخلی و یا خارجی شرکت می باشد.
 


دکتر غلامرضا احتجاب دانش آموختۀ رشتۀ رادیوتراپی انکولوژی از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و دارای دانشنامۀ تخصصی در این رشته می باشند.
ایشان از سال 1382 مشغول تحقیق و پژوهش در این رشته بوده و دارای مقالات تخصصی در زمینۀ نوروتوکسیسیته داروهای شیمی درمانی، اثر Her2 status در متاستاز های مغزی سرطان پستان و مقالات دیگر در زمینۀ داروی Herceptin و بیماری لنفوم می باشد. ایشان در حال حاضر در زمینۀ شیمی درمانی و پرتودرمانی سرطان های توپر همچون سرطان های پستان، دستگاه گوارش، پروستات و مثانه و ریه مشغول فعالیت هستند.

نشانی مطب: تهران - خیابان فاطمی غربی - بعد از چهار راه کارگر - نبش سیندخت شمالی - پلاک 13 - طبقه 3 - واحد 7
تلفن تماس: 8-66569587-021


Telegram Channel: @drehtejab

نشانی مرکز رادیوتراپی گاندی: خیابان گاندی جنوبی، روبروی آنتن سیمای پنج، نبش کوچه ترابنده، پلاک 130 ، طبقه 3 زیرزمین. بخش رادیوتراپی
تلفن: 88193795-021 ، 88207807-021
نمایش سایت در زبان های دیگر: العربية